Beste aannemer Liander aansluitingen!

Beste aannemer Liander aansluitingen!
april 29, 2018 admin
In Energietechniek

Swart Installatietechniek is net als in 2014, 2015 en 2017 op technisch gebied de best presterende aannemer van het bedrijfsonderdeel Aansluitingen/Liander geworden. Dit vroeg om een reactie van directeur Norbert Röling, die de felicitaties en het certificaat ‘Beste aannemer 2017’ in ontvangst mocht nemen.

‘Ik ben erg blij met deze uitkomst. Het is een bevestiging voor ons team dat we nog steeds de goede weg bewandelen.

Het leeft enorm binnen Swart. Niet alleen binnen het distributie-team, ook binnen de rest van de Swart-organisatie’.

Het geheim van dit succes is volgens Norbert heel pragmatisch: hij is als directeur aanwezig waar zijn mensen hem nodig hebben.

‘Iedere woensdagmiddag worden er op vrijwillige basis inloopworkshops gegeven en worden interne toetsen afgenomen.

Vanuit de groep ontstaat een intrinsieke motivatie om deel te nemen aan deze vrijwillige workshops’, vertelt hij.

Monteurs die werkzaamheden uitvoeren namens Swart worden ook direct aangesproken wanneer zij zich niet aan de zelf opgelegde veiligheids- en kwaliteitseisen van Swart houden. Zijn jongens’ verdedigen dat ook naar buiten toe. ‘Je werkt op onze naam’, benadrukken ze dan.  Norbert geeft ook aan dat niet alleen de eisen van Liander bepalend zijn voor Swart.  ‘We willen beter zijn dan de eisen van Liander, daarmee kunnen we ons onderscheiden.’

Norbert ervaart dat het steeds moeilijker is om aan top te blijven. Andere bedrijven werken ook hard aan het verbeteren van hun processen. Wat kunnen anderen van Swart leren? ‘Dagelijks toezicht op eigen werk en werk van onderaannemers, controles én terugkoppeling. Dat is waar het wat mij betreft om draait’. Als directeur gaat hij in gesprek met directie van onderaannemer en geeft ook zelf regelmatig toolboxen aan monteurs van onderaannemers. ‘Aandacht geven aan wat goed gaat en wat verbeterd kan worden, dat is belangrijk. Accepteer geen “normaal” maar streef naar het beste.’, stelt Norbert.

Overigens ziet Norbert niet alleen op het gebied van technische kwaliteit een verbetering. ‘De afgelopen 1,5-2 jaar zie ik ook een positieve verandering in de communicatie. We zijn weer samen in gesprek, dat helpt naast technische kwaliteit en veiligheid ook om de andere doelen samen te bereiken.’